Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Présentation

  • : Alexandre Papilian
  • : Ne pas être seul dans la proximité de la création. - Partager ce qu'on peut partager pendant la lutte avec les ombres - pendant la danse avec. Personnalité(s) forte(s) et inconfondable(s), se faire intégrés dans des communautés riches en névrosées, bien intégrées dans le monde actuel.
  • Contact

Profil

  • Alexandre Papilian
  • Ecrivain et journaliste franco-roumain. Le sarcasme dépasse de loin la tendresse qui,elle, reste un voeu créateur de nostalgie. Volilà !
  • Ecrivain et journaliste franco-roumain. Le sarcasme dépasse de loin la tendresse qui,elle, reste un voeu créateur de nostalgie. Volilà !

Texte Libre

Rechercher

Archives

26 juin 2008 4 26 /06 /juin /2008 04:54

-------- Am avut dreptul la mai multe vizite din partea unor români pe acest blog. Cuvîntul de căutare : Moldovan ; cuvînt pe care l-am folosit într-o schiţă intitulată « Or triste » (Aur trist) : o familie fără nume, aterizată cîndva în istorie, undeva pe lîngă Deva, familie ursuză şi misterioasă, ai cărei membrii vorbeau cu un accent moldovenesc… – de unde numele de Moldovan… -------- Nu ştiu cine au fost vizitatorii respectivi, nici cît timp au zăbovit pe paginile schitei respective. Dar fenomenul mi-a dat de gîndit. -------- Cine ce treabă are cu numele de Moldovan ? Si, la urma urmei – sau în primul rînd ? –, ce treabă am eu, scriitor cîndva de expresie română (chiar dacă născut la Paris), care s-a aruncat acum mai bine de douăzeci de ani într-o altă expresie, într-o altă limbă, într-o altă viaţă ? -------- Răspunsul poartă nenumărate sensuri, care mai de care mai atrăgător si mai apăsător în acelasi timp. --------Trecerea dintr-o expresie într-alta, dintr-o limbă într-alta, dintr-o viată într-alta nu numai că nu e interzisă, nu numai că e posibilă, dar e chiar indicată dacă nu cumva chiar obligatorie -------- Drept consecinţă, nu e o întîmplare că Moldovan, nume de origine carpatină şi de personaj « transhumant », apare într-un text francez. Nu e o întîmplare că pagina Internet în franceză, unde apare personajul respectiv, e vizitată de internauţi care, ca mulţi alţi internauţi în multe alte cazuri, caută cu totul altceva decît ceea ce găsesc. -------- Această lipsă de întîmplare e tulburătoare. ( La fel – pentru a termina pe un ton mai jucăus – şi rima interioară din ultima propoziţie...) --------

 

Partager cet article
Repost0

commentaires